Bavarske kokoši u vrtu

U doba poput ovoga, kad ljudi dosta vremena provode kod kuće i pokušavaju se prilagoditi onome što nazivamo “novo normalno”, mnogi se vraćaju prirodi. Sretan je onaj tko ima vrt! Kako bi bilo da doda i nekoliko kokoši? Evo primjera iz Bavarske!

 

Lako je raspoznati smeđu, bijelu, crnu i pirgavu. Ali što je Vorwerk, Rhode Island, Tamni Sussex ili Velmski patuljak? Slabo bismo se proveli s odgovorima na ta pitanja bez peradarskih stručnjaka.

Dakle, sad je već jasno – sve su to vrste kokoši. Koliko ih se u posljednje dvije godine pridružilo bavarskim mačkama, psima, hrčcima i papigama u rangu kućnih ljubimaca, dobro znaju Helmut Sachsenhauser i njegovi kolege iz udruge za uzgoj peradi iz Landshuta.

Zapravo, moglo bi se reći da su pilići otvorili novu nišu vrtnih ljubimaca. Za njih novi vlasnici grade luksuzne kokošinjce, sade povrće koje najradije čeprkaju, ograđuju im dvorišta, grade čak i prave male zabavne parkove s klackalicama i ljuljačkama.

Ali, najprije treba odabrati pravu kokoš za svakog vlasnika. Recimo, umirovljeni računovođa radije će odabrati domaću nesilicu s kojom u paketu dolazi i svakodnevno pobiranje jaja, dok će umjetnička obitelj sinu predložiti šarenog kikireza, a kćeri ćubastu holandsku.

Takvi se pak podaci mogu dobiti od  Martina Bauschmida iz Bockhorna, koji na svojim mrežnim stranicama pod naslovom Nutzgeflügel nudi također patke i guske, purane i prepelice.  Oni koji ozbiljno računaju na kupnju peradi za svoj vrt, moraju znati i to da su sve njegove roditeljske ptice cijepljene prema posebnim veterinarskim zahtjevima koji vrijede za svaku vrstu i pod stalnom su specijalističkom brigom.

No, ne mora se svatko odmah odlučiti da će se upisati u uzgajivače peradi. Jer postoje i tvrtke za iznajmljivanje pilića. Donesu vam ih doma, u dvorište ili vrt, pa nakon nekog vremena vidite hoćete li ih zadržati ili vratiti. Tako “Rent a Chicken” donosi umiljate pernate primjerke i u domove umirovljenika, škole, vrtiće, kako bi se malo zabavili i pritom nešto naučili. Kompletan paket usluga sastoji se od 5 koka, kokošinjca, hrane, hranilišta i korita za vodu, pješčane kupke i ograde. Nakon što istekne rok najma, ako ste shvatili da niste baš kokošji tip, oni će sve uredno razmontirati i vratiti.