Sport uz umjetne zglobove

 

Umjetni zglobovi1

Umjetno koljeno ili kuk nisu kočnica da bismo se bavili sportom. Naprotiv, to je i preporuka Njemačkoga društva za endoprotetiku, jer je nakon takve operacije korisno kretanje i sport.

Nisu opravdana strahovanja da gibanje škodi umjetnim zglobovima.

Nevjerojatno! Angeika Wipf tek tjedan dana ima umjetni kuk. Kirurg joj je na rastanku preporučio da se i nakon operacije bavi istim sportom kao prije… Nema potvrde da to šteti umjetnome zglobu – iako su liječnici u to dugo vjerovali.

Prof. dr. RÜDIGER VON EISENHART-ROTHE s Klinike za sportsku ortopediju u Münchenu kaže: “Dakako, pacijentima preporučujemo sport jer su najnovija istraživanja to potvrdila… Istraživanja nas uče da su ti pacijenti puno zadovoljniji od onih pavijenata koji see ne bave sportom. FUNKCIJA pacijenta puno je bolja, snažniji su, odišu poletom, kreću se primjereno protezi. “

Horst Hylek je sjajan primjer. Ima 72 godina i zaneseni je tenisač. Prije nekoliko je godina morao operirati oba kuka i bojao se da će morati prekrižiti svoj hobi. A bezrazložno se bojao, jer sad je prezadovoljan. Već godinu dana nakon druge operacije počeo je opet igrati tenis. Zapravo je sve kao i prije.

Tenisom je održao sjajnu kondiciju. Zato liječnici općenito svim starijim osobama preporučuju sport nakon operacija zglobova. U poodmakloj dobi zanemarujemo tjelesne aktivnosti, pa najčešće upravo zato i nastaju teške ozljede zglobova.