Kraljica špilja u dolini Val del Torre

 

Evo nas u dolini Val del Torre, Istočni Friuli, nadomak Slovenije. Ispod planina, čitav je niz naseobina u zelenilu: Villanova de Grotte. Ime sve govori.  Kod ovoga su sela raznolike špilje koje od pamtivijeka speleologije privlače istraživače. Kraljica je među njima “nova špilja”, nazvana tako jer je otkrivena 1925. A prohodna je tek od lani.

 

Autori: Massimo Gobessi, Piero Pieri

Snimatelj: Piero Magnoni

 

2

Za špilju se brinu mještani, jer se te špilje razvijaju ispod seoskih kuća. Donedavno su polnoćku slavili u jednoj od najvećih sala u špilji koja se zove Katedralna dvorana. Danas su ovdje instrumenti koji mjere gibanje stijena i špiljske deformacije, a podaci stižu u Seizmološki zavod Udine i na Sveučilište u Ljubljani i Beču.

Špilje su “neusporedivi prirodni snimatelji” podatka o paleo-klimi, nekadašnjoj hidrologiji i potresima.

A turističke su šetnice duge devet kilometara. Staze su osvijetljene i bezopasne, pouzdane i prohodne. Ovdje su prisutne sve geološke tvorbe – primjerice stalaktiti, stalagmiti, stupovi, vapnenačke forme. Rjeđe su “stropne koprene”, inače nastale na stropnome nagibu koji se razvija u procijepu.

Sve to priroda gradi tisućama godina. Valja napomenuti: zločin ih je skinuti kao da su obični suveniri. Zato je to mjesto pogodno i za aktivnosti stare tisućama godina, tvrdi praktikant joge i meditacije STEFANO VATTOVANI: “Osobito je vrijedna špiljska meditacija – jer i  simbolično i arhetipski špilja podsjeća na majčinu utrobu: to je jedna od čovjekovih prvih zaštićenih stvari u životu. “ Pa i ako ne opažamo da nam špilja zlata vrijedi,  ovo je mudra stara sugestija i za one koji ne mare za meditaciju.

5

Špilja je živ organizam, temperatura je u njoj stabilna – oko 10 Celzijevih stupnjeva. Velika vlaga i vodena para čiste zrak i čine ga sterilnim. Ovdje se lakše diše nego vani.

LUCIA BRIDA, organizatorica posjeta u Villanovi pokauje mjesto s kojeg je staza proširena: “Sve do lani ovdje bismo prekinuli hod. Ostatak se mogao samo nazrijeti. Sad smo speleološkome snu dodali nešto vrlo važno: od ožujka 2015. svi naši posjetioci istražuju ovu novu spektakularnu i poučnu turističku stazu. “

Sam posjet špilji podrazumijeva razne razine znanja i vještina. Prilagođena je prosječnome turistu, ali i onima koji žele provare nešto više i postati speleo-turist!

Ovdje modu dobiti i opremu za to opremu: kacigu, odijelo i čizme, pa mogu bez opasnosti poći u uzbudljivi obilazak – kao pravi speleolozi, prema pravoj špilji, bez umjetne rasvjete i popločenih staza. Tako ovdje možete doživjeti jedan cijeli dan kao speleolog.