Godina njemačko-mađarskog prijateljstva

 

ger hun studentexchange5

Velika skupina njemačkih studenata šeće Budimpeštom. Upoznaju se s poviješću Trga heroja. Njih tridesetak stiglo je ovamo u okviru mađarsko-njemačkog omladinskog programa razmjene. Nekima je to prvi susret s ovom zemljom, a u razgovoru potvrđuju da su vrlo zadovoljni svime što imaju priliku vidjeti i naučiti, pogotovo oni koji studiraju politologiju

S njima je i turistički vodič SAROLTA PETŐ, koja primjećuje: Zanimljivo je, primjerice, da jedna djevojka u Njemačkoj studira na katedri za mađarski. Radi toga je i došla, da bi mogla Budimpeštu vidjeti izbliza i upoznati se s njezinim stanovnicima.

ZOLTÁN BALOG iz Ministarstva ljudskih resura posebno se osvrnuo na studente iz bivđe Istočne Njemačke:Otvaranje granica, zajednički proživljena komunistička i nacistička diktatura, sve su to iskustva koja približavaju dva naroda.Cilj vlade je da ovom inicijativom učvrsti veze Mađarske i Njemačke te popularizira njemački jezik među mađarskim učenicima i obrnuto.

Ovaj se program razmjene odvija u godini njemačko-mađarskog prijateljstva, kojojoj je povod godišnjica srušenja berlinskog zida, odnosno četvrtstoljetni jubilej njemačkog ujedinjenja. Već se planira nastavak programa u Njemačkoj, kamo će mađarski studenti doći u uzvratni posjet.