Debrecinske impresije

 

Od Courbeta do Corota, od Moneta do Van Gogha, od Matissea do Warhola – raspon veći od jednog stoljeća pokazuje stvaralaštvo najistaknutijih likovnih umjetnika  od doba prerafaelita do postimpresionista. Riječ je o središnjoj godišnjoj izložbi debrecinskog Centra za suvremenu umjetnost MODEM, otvorenoj od 18. lipnja sve do 23. rujna.

Organizatori su računali na ugodnost posjetitelja tijekom vrućih  mjeseci, pa su osigurali ugodnu temperaturu od 20-22 Celzijeva stupnja, veliki prostor za odlaganje većih predmeta i torbice za nošenje osobnih vrijednosti. Iz sigurnosnih razloga ispred svakog umjetničkog djela je infracrveni otvor širine 40 cm s mekanim zvučnim signalom i ograničen je broj osoba koje ih mogu gledati odjednom.

No, sve je to ljubiteljima moderne umjetnosti poznato i prihvatljivo. Jer dobitak je već sama mogućnost da se ovako bogata izložba, popraćena filmovima na engleskom jeziku s mađarskim titlovima, vidi na dohvat ruke, bez potrebe za putovanjem do svjetskih metropola, koje ih inače priređuju.