Draga Baranja

 

Zemlja i voda – dva su elementa koja dominiraju plodnim tlom najistočnije hrvatske regije te tako određuju njezin krajolik i život ljudi. Iza zavodljive poezije prirode i svakodnevice koja često nije nimalo bajna, krije se srž svega: ljubav. Ona ovdje priča jedinstvenu baranjsku bajku.

 

Od nacionalnog parka Kopački Rit do vinorodnih Zlatnih brda, između rijeka Drave i Dunava, na granici s Mađarskom i Srbijom – u Hrvatskoj je zapravo manji dio Baranje, ali jako važan.

Jedna je to od njezinih najbogatijih regija i tijekom povijesti je uvijek bila meta raznih osvajača, a za Domovinskog rata 1990-ih ostala je najduže okupirana.

Nakon mirne reintegracije, čini se kao da Baranja još čeka zamašnjak prave obnove. Do danas je vidljivo stagnirala u svakom pogledu, a velik dio stanovništva otišao je u potragu za boljim životom u inozemstvu.

Međutim, otprije nekoliko godina počeli su stizati neki novi ljudi, koji tu vide zemlju raznolikih mogućnosti. Uz preostale starosjedioce, spajaju tradiciju s novim idejama. I nalaze ono što Baranju od pamtivijeka čini privlačnom, a što ona i dalje nenametljivo nudi: čaroban spoj zemlje i vode, koji uvijek stvara život u njegovim najljepšim oblicima.

Ekipa HTV-a obilazila ju je u nekoliko navrata od ljeta 2017. do proljeća 2018. Želeći dobiti što vjerniji dokumentarni prikaz, doživjeli su neizbježno – u Baranju su se zaljubili.

Redatelj Nebojša Stijačić i snimatelj Ivan Brezovec pružili su inspirativan materijal montažerki Ireni Korpes i tako je nastala njihova “Draga Baranja”.

Cijelu emisiju potražite u magazinskoj videoteci HRTi, a ako nemate punih pola sata na raspolaganju, ovdje je možete pogledati u tri dijela.

 

 1. Priroda, mir, tišina… Dunav, Baranja, to je Panonija cijela…

 

2. Blato za kuće i nakit, blago baranjske močvare. Jer Baranjcima je zemlja osnovno blago.

 

3. Onaj tko je ovdje našao svoj mir, nikamo ne žuri.