Szegedski parkour

 

U južnomađarskom Szegedu nema visokih brda, brzih rijeka, privlačnih stijena. Unatoč tomu ovdašnji mladi traže, a i nalaze sportske izazove na otvorenom. Prije nekoliko godina na ulicama i u parkovima središta grada pojavili su se neki mladi koji prakticiraju takozvani parkour. To je ekstremni sport u kojem treba od točke A doći do točke B uz što atraktivnije trikove, penjanja i skokove. Ali to je i životna filozofija.

 

Autorica: Mónika Kiss

Snimatelj: László Szögi

 

Parkour 1

 

Na kraljeve zraka gravitacija gotovo da i ne djeluje. Bez ikakvog osjećaja straha, hrabro ali ipak ne presmiono, pripremaju se za izazove.

˝Vidio sam jednu sliku na kojoj je neki dečko s vrha ljuljačke skočio salto unatrag. To mi se činilo potpuno nevjerojatnim. Ja sam se tada ovdje u Szegedu bavio sportskom gimnastikom, ali mi je ipak bilo nevjerojatno. Pomislio sam da je to nekakva cirkuska atrakcija, doista nisam znao što da mislim. Pisao sam dečku, što je ovo? Jer tada je ovaj sport bio toliko nov da smo jedva znali o njemu što je to zapravo˝, kaže DÁVID BALOGH, voditelj skupine ˝Flip Unit Team˝.

Sport mladih iz velegradova krenuo je na svoj put osvajanja svijeta iz Francuske. Nema stroga pravila. Neprekidno se mijenja, uvijek se može napraviti nešto drugo i drugačije. Pitanje je samo do kuda se mogu širiti granice. Mladi u Szegedu su osnovali i društvo gdje se uz parkour uči i cheerleading. Treninzi su više puta tjedno.

Djevojke, naravno, rado isprobavaju i osobitije vježbe, svjedoči RITA VRAZSOVITS: ˝Inače je veoma opasno, ali kako to dečki izvode jako dobro izgleda, pa hoćemo i mi.˝

Parkour 4

 

˝I početnicima i naprednima dobro dođe neka sportska prošlost. Premda se većina skokova stvara u glavi, potrebno je puno vježbe˝, DÁNIEL BÁLINT tvrdnju potkrepljuje primjerom: ˝Usred jednog nastupa u Pešti iščašio sam rame i sad moram mirovati oko dva mjeseca. Već dugo nismo bili vježbali s trenerom i htjeli smo izvesti nešto samo onako. Nisam dobro osjetio okret i mislio sam da je salto u redu.˝

Osnovno je pravilo: u parkouru nisi dobar ako samo pobijediš zapreke, nego ako znaš da si ih sposoban pobijediti. Odnosno ako znaš da nešto ne možeš, pa i ne probaš. Parkour je neprekidno napredovanje. Treba ići tečno kao voda i napredovati bez zaustavljanja.

Za to je potrebna fizička predispozicija, osjećaj ravnoteže, a najvažnija je pripremljenost, dalje objašnjava DÁVID BALOGH: ˝Sve vježbamo u dvorani, dok ne bude stopostotno sigurno. Na treninzima obraćamo posebnu pozornost na ono što čini drugi, jer ne može se raditi bilo što.

Parkour 7
Postoji standard po kojem treba proći trikove, a postoje i  zabranjeni trikovi koje se ovdje unutra ne smiju vježbati. Netko ih, na vlastitu odgovornost, smije vježbati vani, ali mi za to ne preuzimamo odgovornost. Jer ima tehnički doista jako teških trikova koje samo profesionalci mogu izvesti, premda se gledajući izvana čine posve jednostavnima.˝

Vratolomni sport? S izvedbama opasnim po život? Možda zvuči iznenađujuće, ali parkour uči samodisciplini i spretnosti. Sljedbeniku daje slobodu, a promatrača zadivljuje.