Jedinstven mađarski laserski centar

 

MTV_News_Laser center sl2

Nakon tri godine gradnje završen je kompleks zgrada laserskog centra u Szegedu. Zajedno s uređajima stajao je 70 milijarda forinti, od čega je veći dio osigurala Europska unija. Centar je poseban po tome što u njega montiraju laserske uređaje jedinstvene u svijetu: njima istraživači mogu svoriti brze laserske impulse pomoću kojih se bilo koja materija može razgraditi na atome i proučavati. Koristit će ih oko 200 istraživača centra, ali za te se rijetke uređaje zanimaju i inozemni znanstvenici.

˝Otprilike za mjesec dana stiže naš prvi laserski sustav, a nakon njega će slijediti i drugi˝, najavljuje KÁROLY OSVAY istraživačko-tehnološki direktor nadležne tvrtke ELI-ALPS.

Ovaj je centar najveće znanstveno ulaganje u suvremenoj povijesti Mađarske – rekao je tamošnji predsjednik vlade VIKTOR ORBÁN na otvorenju kompleksa zgrada, dodajući: ˝Ovo nje samo ulaganje kojim sustižemo Europu, nego je ulaganje kojim Europa sustiže svijet.˝ Pritom je istaknuo da Mađarska može biti dobitnik budućnosti ako stvori čitavu mrežu znanstvenih istraživačkih centara, da bi mogla postati ne samo proizvodno nego i znanstveno-istraživačko središte.