Furlanski sup treba ljudsku pomoć

 

Sup je ptica selica, a živi u Europi, na morskoj razini ili u Alpama. Strvinar je i hrani se lešinama drugih životinja. No njihove su populacije sve malobrojnije, među ostalim i zbog smanjenja izvora hrane. Sup je vrlo važna karika hranidbenoga lanca, pa je zato u Friuliju-Julijskoj krajini zaživio ˝Projekt Supovi˝, kako bi te ptice ponovno napučile nebo.

 

Autor:   Massimo Gobessi

Snimatelj: Alberto Luttman

 

griffons5a

 

Danas Park prirode jezera Cornino nije samo istraživački centar, nego i turistička atrakcija; ondje je najbrojnija kolonija supova u Italiji, a neki supovi svojom rutom povezuju dalmatinske otoke, Julijske Alpe i Srednju Europu.

Sup je jedna od najvećih alpskih ptica. Ovaj strvinar veći je nego kraljevski orao, težak je 11 kilograma, a raspon krila gotovo mu je 3 metra.

Supovi se kreću u grupama. Te ptice selice u nekoliko dana mogu prijeći nekoliko tisuća kilometara.

Ornitolog FULVIO GENERO, znanstveni voditelj Parka prirode, upoznaje nas s vrstom: ˝Te životinje tek nakon dosta godina spolno sazriju, a razmnožavaju se tek kada navrše 4-5 godina, katkad i kasnije. Već kao mlađahni i nezreli, mogu svladati daljine od mnogo tisuća kilometara do drugih kolonija u kojima zastaju, počinu i svijaju svoja gnijezda!˝

griffons3a˝Projekt supovi˝, nastao u regiji potkraj 1980-ih, prvi se u Europi posvetio očuvanju tih alpskih strvinara. U tu je svrhu nastala kolonija i hranilište koje jamči pouzdanu opskrbu. Park prirode jezera Cornino danas ima supovsku populaciju koja je najveća u Italiji.

˝Supovi su važni iz niza razloga: s ekologijskoga stajališta jer su osnovna karika u hranidbenome lancu: oni se hrane strvinom pa brzo eliminaju sve životinje koje ginu iz niza razloga, zoran su primjer kozorozi i divokoze koje u gorama često ginu˝, objašnjava dalje FULVIO GENERO.

˝Temeljito proučavamo supove koji se hrane njihovim tijelima. Vrlo su važni i iz niza drugih razloga, jer eliminiraju lešine koje bi inače trebalo spaliti. Dakako, to bi bio velik utrošak energije… Važni su i za uklanjanje raznih onečiščivača, a i za agroturizam… Zapravo još nije jasna prava ekologijska uloga supova i drugih grabežljivaca. Dakle, radimo na njihovu opstanku i održanju.˝

griffons4a

 

Centar za posjetioce Parka prirode jezero Cornino bavi se monitoriranjem i edukacijom najvažnijih aspekata prirode tih zona. Park svakodnevno posjećuje na desetke turista, a među njima je mnogo školaraca.

Voditeljica ˝Leptirića˝, YLEANA CRISTOFOLI, ističe: ˝Centar je u neku ruku srce Parka prirode jer u Centru otkrivamo najvažnije aspekte te zone: bioraznolikost biljnih i životinjskih vrsta, kao i sve druge aspekte koji su vezani za taj teritorij.˝

Doista idealan ambijent za upoznavanje i proučavanje ovoga kralja zraka.