Chagall još u rujnu u Zadru

 

Chagall2

Šest desetljeća stvaranja, 114 radova Chagallova grafičkog opusa predstavljeno je od polovice lipnja do polovice rujna 2017. u Zadru.

Kustosica goleme izložbe NATAŠA BOŠNJAKOVIĆ potcrtava: ˝Kao i cjelokupna Chagallova umjetnost, svjedoči njegovom fascinantnom životnom putu, njegovim utjecajima i velikoj sposobnosti, daru da kroz sve životne nedaće korača vrlo smjelo i uvijek u boji.˝

Gotovo sve u boji, grafike je Narodnome muzeju ustupilo pet europskih kolekcionara. Vrijedna djela u Zadar su stigla uz jake mjere osiguranja. NATAŠA MRKONJIĆ iz ˝Rebel Kolektiva˝ računa: ˝Možemo reći da su do par tisuća eura, neka su čak i do 40 tisuća eura.˝

Izložba posjetitelje vodi ˝S onu stranu boje˝– tako je naslovljena i tako priča priču o Chagallovoj odanosti židovskim korijenima, rodnome Vitebsku, sjećanjima na djetinjstvo, fascinaciji Parizom i najveću od svih – onu o Belli, ljubavi njegova života.

Tu je i jedna od posljednjih, kolekcionar kaže posljednja Chagallova litografija. Na njoj prikazuje sve ono što je obilježilo njegov život i umjetnički opus.

Upravo na 130. obljetnicu umjetnikova rođenja obnovljena Kneževa palača otvorila je svoja vrata. Na ovaj način Narodni muzej i Zadar odaju počast usamljenom vizionaru, majstoru kolorita, građaninu svijeta, Marcu Chagallu.