Arheolozi na Kapiteljskoj njivi

 

TVSLO ARHEOLOGI V NOVEM MESTU sl4

 

Novo Mesto ima  položaj koji je bilo izuzetno privlačan za naseljavanje još u prapovijesti. To potvrđuju nalazi na Kapiteljskoj njivi iznad grada, gdje je do sada otkriveno više od dvije tisuće grobova.

Kada arheolozi naiđu na urnu, počinje precizan rad. Pažljivo čeprkaju tražeći predmete, koji su većinom jako oštećeni, jer su seljaci godinama obrađivali to područje. A ostaci u urnama potvrđuju da su tadašnji stanovnici vjerovali u život poslije smrti.

˝Ako nađemo nakit i vretenca od pečene gline, to ukazuje na ženski pokop˝, otkriva BORUT KRIŽ, arheolog Dolenjskog muzeja u  Novom Mestu te ističe da su muškarce su na drugi svijet ispraćali s kacigama  i oružjem: ˝U grobove su polagali mnoštvo prestižnih i dragocjenih predmeta, prije svega izrađenih od metala. Tu su i stanovnici koji su u rukama držali trgovinu, bili dobro situirani i mogli su si priuštiti štošta, danas bismo rekli iznad standarda, što drugi stanovnici tadašnje Europe nisu mogli.˝

Tako je bilo prije dosta tisućljeća. No, i danas se grad pored Krke može pohvaliti odličnim gospodarstvom. A na prestiž predaka podsjećaju prije svega velike posude zvane situle, koje su najdragocjeniji umjetnički proizvodi davnih vremena.