Ansambl ˝Arearea˝, radost plesa

 

Ansambl ˝Arearea˝ djeluje u Udinama, a uz stvaranje i produkciju umjetničkih djela bave se i podukom plesača i javnosti. Jedini su ansambl u regiji koji uživa priznanje i podršku Ministarstva kulture.

 

Autor: Piero Pieri

Montaža: Paolo Mariani

 

ADA RAI Arearea International7a

 

Ansambl je osnovao plesač i koreograf Roberto Cocconi 1992. godine. O tome ROBERTO COCCONI kaže: ˝Najprije sam trenirao gimnastiku, a zatim sam se s dvadest godina počeo zbližavati s kazalištem i suvremenim plesom. Otišao sam u Rim u školu Else Piperno i Giorgia Fontane, a zatim sam ubrzo imao tu sreću da sam upoznao Carolyn Carlson, koja me pozvala u svoj ansambl. U suštini sam učio radeći, dok se nisam na određenoj točki odlučio započeti s novim iskustvom, s novim projektom ovdje u Videmu, gdje sam osnovao Ansambl ˝Arearea˝.˝

Suština ˝Arearee˝ je s jedne strane stvaranje i produkcija umjetničkih djela uživo, a s druge strane snažno naginjanje popularizaciji i osposobljavanju kako plesača tako i javnosti.

 

 

Plesačica i koreografikinja te osnivačica Ansambla ˝Arearea˝ MARTA BEVILACQUA priča: ˝Kako bismo to ostvarili, u ˝Arearei˝ smo odmah shvatili da treba djelovati u sinergiji s najznačajnijim elementima stvarnosti na ovim prostorima. Obično se na ples gleda kao na elitističku, ekskluzivnu umjetnost. A u suštini nas i naš interes za improvizacijom gura u odnose s najvećim centrima produkcije u regiji. Upravo zato sada s nestrpljenjem čekamo na početak nove pustolovine, kada ćemo nastupiti na sljedećem festivalu Mittelfest, za koji smo nedavno imali audiciju namijenjenu mladima od 12 do 23 godine i  plesačima iz regije. Počinjemo s vrlo značajnim projektom, koji će uključivati dvanaest plesača, a naša radna tema biti će Vivaldijeva ˝Četiri godišnja doba˝, što ih je ponovno napisao Max Richter. Vrlo brzo ćemo započeti s vježbanjem.˝

 

ADA RAI Arearea International1a

 

Od samog početka shvatili su da se njihov odnos prema plesu mogao razvijati na dva načina: prvi je više tradicionalan, dakle kazališni, a drugi je način urbani ples. Kod urbanog plesa publika je puno bliže, osjeća se, diše s njom i s njom dijeli točno isti prostor.

Njihova prva videoprodukcija nastala je 1994. godine, a njen naziv je bio PEEP Ovest: Piano Edilizio economico Popolare Udine Ovest. S njom su privukli i posebnu pažnju prigodom dodjele nagrade ˝Il Coreografo Elettronico˝ u Napulju 1994.godine.

 

 

 

O tome MARTA BEVILACQUA, plesačica i koreografinja te osnivačica Ansambla ˝Arearea˝, govori: ˝Nastojimo stvoriti vlastiti jezik, vlastitu paletu pokreta, često kroz odnos muškarca i žene, kroz sve ludosti i vedrinu u odnosima među spolovima. Počinjemo s vrlo jednostavnim stvarima, vrlo neposrednim. Tome u prilog govori rezultat posla što sam ga nedavno napravila zajedno s Valentinom Saggin i Alessandrom Maionem, a namijenjen je djeci i zove se Play With Me. Podržava ga ERT, a istražuje se elektronska igra i utjecaj što ga elektronska igrica ima na motoričke sposobnosti djeteta.˝

Ovo djelo  za koreografiju Valentine Saggin zove se ˝Velvet˝ i plod je suradnje s Annom Savanelli. Duo je u studiu već više mjeseci i predstavit će se na vrlo značajnom državnom događaju ˝Anticorpi˝, koji je mrežni sustav za poticanje mladih autora.

 

ADA RAI Arearea International6a

 

ROBERTO COCCONI, plesač i  koreograf te osnivač Ansambla ˝Arearea˝, ističe: ˝U posljednje vrijeme napravili smo dokumentarac ˝Ruedis -Ruote di Confine˝. Odluka da smo ansambl osnovali u Videmu, uz granicu Italije, svakako je izazov. No, već od samog početka njegovali smo taj aspekt i željeli smo se približiti ljudima, i pomoću predstava urbanog plesa, te smo tako stekli vjernu publiku koja je tijekom vremena s nama rasla i pratila nas.˝

I kao što njegovi osnivači kažu, ljepota Ansambla ˝Arearea˝ je i u tome što ne djeluje prema načelu piramide. ˝Arearea˝ je također mjesto, gdje umjetnik zapravo eksperimentira kako u smislu interpretacije, tako i u smislu kompozicije. Vrlo su otvoreni i svima na raspolaganju.