Veseli bavarski puškari

U bavarskim selima jako vole pucati iz starinskih oružja, često i u velikim skupinama. Blagdani, sveci, počasti i proslave rođendana – postoje tisuće prigoda za nezaboravni prasak.

 

Samokresi, sačmarice, petarde – sve je to dobro veselim Bavacima kad je u pitanju igra vatrenim oružjem i sličnim pomagalima. Bučno uveličati rođendan nekog prijatelja, ili dići urnebesnu buku na kakvoj pučkoj svečanosti – tim je ljudima iznimno drag običaj.

Polaznik tečaja za kuburaše, Lieble Mlađi, potvrđuje to svojim sjećanjima: ˝Još davno, kao dijete, bio sam s tatom na jugu Bavarske i vidio sve to. Bio sam očaran kad sam vidio tu gospodu u šarenim odijelima, kako im izvrsno pucaju petarde. Bilo je neopisivo!˝ I ne pucaju samo gospoda, već im se često pridruže i dame svih životnih dobi, koje znaju vrlo vješto rukovati opasnim eksplozivnim predmetima.

Ali ljuto će se prevariti svatko tko misli da se oni u Bavarskoj mogu nabaviti bez problema. Naime, zakonodavac je postavio izrazito stroge propise za ljubitelje ovih lijepih pirotehničkih vještina. Iza njih moraju stajati organizirani klubovi, koji će im omogućiti propisnu obuku. Također, prije svakog skupnog pucanja moraju obavijestiti zajednicu najmanje 48 sati unaprijed. Moraju dobiti i posebno odobrenje općinskih vlasti, a ove pak imaju pravo veta glede mjesta i vremena ˝velikog praska˝– primjerice u blizini dječjeg vrtića, doma umirovljenika ili bolnice, tijekom mise ili popodnevnog odmora…

Inače, tu se govori o opremi, tj. oruđu, a ne o oružju – jer kroz cijev ne prolazi metak, već se ona puni crnim prahom (smjesa kalijevog nitrata, ugljena i sumpora), koji je stupnjem zapaljivosti i veličinom zrna posebno prilagođen ovoj uporabi i po definiciji nema ubojitu moć. Tako prigodni puškari ne podliježu zakonima o ˝pucanju vatrenim oružjem izvan zatvorenih prostora˝. Ograničena im je i količina praha koju mogu kupiti: najviše 20 kg u pet godina.

Vrlo je razvijena svijest o tradiciji, kako ne bi bilo njezine zlouporabe. Događaji za pucanje ne smiju biti proizvoljni, a pogotovo ne plaćeni – recimo za dobivanje za otvaranje supermarketa ili prodavaonice automobila posve sigurno se ne može očekivati dobivanje dozvole.