Opera s mirisom znanstvene fantastike

 

Kazalište u Augsburgu od jeseni 2018. postaje gradskim kazalištem. A već je od proljeća privuklo mnoge svojim promijenjenim, inovativnim repertoarom.

Jedan je od primjera za to ˝Solaris˝, djelo  Daija Fudžikure, praizvedeno 2015. u Parizu. Sada slavi svoju njemačku premijeru, ogledni spoj znanstvene fantastike i opere s podnaslovom ˝Science Fiction Meets Opera˝.

Redatelj Dirk Schmeding ističe kako ga ova romantična svemirska pustolovina podsjeća na proročka djela Karla Maya, jer, kako kaže: ˝Ljudi lete u svemir uvjereni da otkrivaju nove svjetove, ali  često se ljuto prevare…˝

U nizu visoko estetiziranih prizora i povremeno prilično zastrašujućem ozračju, postavljaju se temeljna pitanja života i smrti. Primjerice – što bi bilo kad bi svi naši pokojnici ustali iz groba i bili oko nas poput nekih projekcija? Kako povezati vanjske i unutrašnje svjetove koji zajedno čine cjelinu ljudskog postojanja?

Moguće odgovore gledatelji zajedno s cijelom kazališnom grupom mogu potražiti do 16.06., kad treba biti izvedena posljednja predstava u ljetnoj sezoni 2018.