Najveća mini željeznica u Eruopi

U Zagrebu je najveća mini željeznica u Europi, sa 150 lokomotiva i tisuću vagona na više od tisuću metara tračnica, 300 metara popratnih cesta i 300 križanja…

 

Maketa je smještena u prostor od samo 75 četvornih metara u jednoj prostoriji dvorišne zgrade iza starinskog pročelja zgrade br. 4 u Gundulićevoj ulici.

Ima tri ranžirna kolodvora (dva na visini 280 cm s 40 kolosijeka i jedan na visini 40 cm s 18 kolosijeka), te tri željezničke stanice (jedna veća s 10 kolosijeka i dvije manje od kojih svaka s po 4 kolosijeka).

Pogon je u podrumu, a računalna kontrola u polukatu iznad makete djeluje uz pomoć infracrvenih LED dioda, ugrađenih iznad makete ili pokraj ceste, te infracrvenih senzora i dekodera ugrađenih u minijaturna vozila.

Da bi to bilo moguće, ključni su helixi. Poznavatelji željezničkog modelarstva odmah pogađaju: riječ je o spiralnim konstrukcijama koje omogućuju spuštanje i podizanje minijaturnih pruga na željenu visinu, kako bi zauzele minimum prostora. Ovdje su dva helixa: sa 22 i 7 nivoa. A sve oko njih je jedinstveno maksi izdanje mini željeznice.

 

Puno ime projekta je Backo Mini Express. Nazvan je tako po nadimku vlasnika i inicijatora projekta gospodina Antuna Urbića. Zaljubljen u željeznice od svoje pete godine, kad mu je otac iz Švicarske donio Märklin vlakić. Kasnije je kod kuće na tavanu počeo raditi malene modele vlakova koji bi mu se svidjeli, pa tako i maketu u koje bi ih smjestio. Ona kao da je nezadrživo rasla sama od sebe. I – do danas postala atrakcija koju je u svoju ponudu uvrstila i Turistička zajednica grada Zagreba.