Csikszerda, čarobni zborski pjev

Pet godina zaredom Budimpešta je u lipnju bila domaćin Noći zborova. Tada se znalo čuti i do sedamdesetak koncerata na devet osobitih mjesta u četvrti Palota. Članovi Zbora Csikszerda prvi su put 2013. dosanjali san o nastupu na festivalu. A on traje i danas.

 

Noć zborova je amaterski zborski festival, omiljeni događaj ljetnog kulturnog života u Budimpešti. Njegovi su organizatori uvjereni da svatko može pjevati i da kultura zborova ne mora biti stvar koncertnih dvorana. Pjevanje pomlađuje, oživljava, pomiče granice među ljudima, poravnava dobne granice – ustvari je savršeno zdrava akrivnost.

Pored domaćih amaterskih zborova tijekom godina su nastupili i zborovi iz drugih zemalja, i svi su uvijek uspjeli potaknuti publiku da i sama zapjeva. Sudionici su podijeljeni u šest kategorija: narodna, klasična, suvremena i pop glazba, seniori ili dječji zbor. Dakle, posjetitelj može birati između različitih stilova, a također je ugodno kada odete na vaše omiljeno mjesto i ondje vas uz pjesmu dočeka i neka zgodna koreografija.

Prilikom zatvaranja festivala, običaj je da se u ˝pjevačkoj ulici˝ okupe svi sudionici i zajedno zapjevaju, a slobodno im se može pridružiti tko god želi. Zanimljivo, početak 6. Noći zborova ove 2018. godine dogodio se upravo 6. 6., a to je i dan kad je u našoj emisiji emitirana reportaža o njemu.