Brdska staza u Sarntalu

Nad dolinom Sarntal tegleća je marva stoljećima prenosila robe i ljude zabitim gorskim stazama. Ono što se nekad činilo iz potrebe, čini se i danas, ali iz zabave.

 

Možemo ih usporediti s današnjim vozačima kamiona – oni su stoljećima prevozili terete na svojim konjima i magarcima. Tada je malo koji put bio dobar. Često su morali plaćati cestarinu, mitarinu, mostarinu i druge pristojbe, budući je svaki feudalni gospodar htio ubrati svoje pristojbe. Stoga su goniči najradije putovali zabitnim gorskim putevima.

Pješačenje starinskom brdskom stazicom, koja spaja južni bazen pokrajine Alto Adige s predjelima u unutrašnjosti iza Alpa, nezaboravno je iskustvo.

Čovjek oduvijek ima želju sa savladavanjem visokih planina i u tome su mu kroz povijest često pomagale životinje. Mule su su nekad prenosile ulje, brašno, sol, vino iz južnih dijelova Italije, a često začine ili svilu iz dalekih prekomorskih krajeva…

Danas nose izviđačku opremu školaraca i šatore turista koji kane noćiti usred ugođaja netaknute prirode. Nema puno tereta kao prije, ali ga goniči moraju ravnomjerno podijeliti i osigurati da ne ozlijedi životinju. Otuda poseban način ˝labavog˝vezanja, što ga svaki gonič mora dobro savladati.

Drevna trgovačka transalpinska trasa tako je u uporabi još od rimskih vremena. Davno je to bilo, ali uspomene su žive i danas…