Znanstveno razotkrivanje kukaca

 

insekten2Nema te životinjske skupine koja je sve dosad bila tako neistražena kao kukci. No nedavno su znanstvenici cijeloga svijeta objasnili njihovu evoluciju – analizom DNK.  Njihovo su podrijetlo mogli razotkriti samo zato što su istraživačima pomogla golema super-računala.

Nijedna životinjska skupina nije toliko zanosna i raznolika. Znanstvenici poznaju više od milijun vrsta kukaca.

U prostorima Državne zoološke zbirke u Münchenu ima ih petsto tisuća vrsta. Znanstvenici su ih dosad klasificirali gotovo isključivo prema njihovim vanjskim obilježjima.

Međunarodni istraživački projekt dešifrirao je gene mnogih kukaca, i to uz pomoć jakih računala kakvo je Super-Muc u Centru Leipnitz u Garchingu kod Münchena. Ono u u jednoj sekundi obavi divovski posao od 3 bilijarde računskih operacija.

Dešifriranje kukaca trajalo je samo nekoliko dana, a normalnome bi osobnom računalu za to trebalo pet stotina godina.

Sada znanost ima nove spoznaje koje bi mogle pomoći u suzbijanju štetočina, kaže profesor GERHARD HASZPRUNAR, ravnatelj Zoologijske državne zbirke u Münchenu: ˝Velika je prednost da sada možemo genski odrediti i jajašca i ličinke. Dakle, seljaku možemo puno prije reći: ovdje je ta i ta štetočina, ciljano je možeš početi suzbijati.˝

Primjerice, vinogradarstvo. Naizgled nema razlike između ličinki bezopasnih voćnih mušica i larve drozofila Suzuki. Kada se jedanput razviju, prekasno je spriječiti velike štete. A sada bi tomu mogao doći kraj.