Obnova Škocjanskih jama

 

obnova skocjanskih jam5

U  Parku Škocjanske jame završena je obnova turističkih staza. Postavljeno je 900 m novih ograda od pjeskanih Inox stupića i prečki, zamijenjena je rasvjeta. Tako se računa da će se smanjiti negativni utjecaji svjetlosti na rast algi i mahovina te sniziti potrošnju električne energije do 70 posto.

Staze su mnogo razvidnije, manja je ili nikakva opasnost proklizavanja. Na iznova otvorenoj donjoj stazi posjetitelji su bliže koritu  podzemne Reke. Novo osvjetljenje omogućava drugačije doživljavanje podzemlja.

BOGDAN OPARA, djelatnik Parka Škocjanske jame pojašnjava pojedinosti: ˝Htjeli smo prezentirati stare dijelove staza; osvjetlili smo podzemlje bez uznemiravanja šišmiša, kako bismo pokazali veličinu dvorane, što prije nije bilo vidljivo na taj način.˝

Posjetitelji se mogu diviti hrabrosti i smjelosti prvih istraživača jama, domaćih ljudi koji su hodali po drvenim prečkama položenim na željezne klinove, a preko Reke su prelazili preko brvna.

Europska komesarica za regionalnu politiku CORINA CRETU vrlo je zadovoljna onim što vidi:˝Preplavljena sam utiscima. Samo iz dokumentacije nije moguće razabrati značenje i opseg obavljenog posla. Riječ je o velikom projektu, koji će dovesti puno turista, što je značajno za Sloveniju.˝

Veći dio novca dobiven je iz europskog fonda za regionalni razvoj. U narednim godinama europski će se novac još moći investirati u očuvanje prirodne i druge baštine, no projekti će morati biti cjelovitiji.

A vezano uz obnovu staza, iz starih vremena Škocjanskih jama ostala je još poneka. Možda će jednom doći vrijeme i za njihovu obnovu.