Carmen u Ljubljanskoj Operi

 

carmen v ljubljanski operi2

U Ljubljanskoj Operi osvanula je glasovita opera u novom originalnom postavu britanske režiserke, scenografkinje i kostimografkinje Pamele Howard.

Ona je najprije željela postati pijanistica, no zbog spleta okolnosti odlučila se za uspješniji profesionalni put te se obrazovala  na Velškom koledžu za dramske umjetnosti u Cardiffu. Kao scenografkinja djeluje od 1960. godine u značajnijim europskim i američkim kazalištima.

PAMELA HOWARD govori o sebi: ˝Kada crtam, sve zavisi od prve linije na papiru. U nju se moram zaljubiti. Ako mi se ne sviđa, ne mogu nastaviti. Moji stričevi su crtali zgrade u kojima su bili mali ljudi. Činilo se da trče – poput djece. Nešto se događalo. Izmišljala sam priče o tome što rade.˝

Klasična opera Carmen ovdje sadrži izgovorene dijaloge na francuskom. U premijernoj izvedbi orkestrom je ravnao Jaroslav Kyzlink, a u ulozi  Carmen nastupila je Elena Dobravec.

PAMELA HOWARD kaže: ˝Carmen je žrtva i pobjednica. U svom liku nosi tu dvojonst. Mislim da govori u ime brojnih žena.˝

U slovenskoj nacionalnoj kazališnoj kući SNG ovo je jedan od važnijih naslova  sezone, a nakon ožujske premijere reprize će se davati sve do lipnja 2015.