Verglaši, ujedinjeni u Europu

 

 

verglaši2

 

Verglaši iz desetak europskih država 18. ožujka u europskom parlamentu u Bruxellesu potpisali su dokument o osnivanju Europskog saveza verglaša.

Registrirat će ga u Sloveniji, a pomoći će u očuvanju tradicije verglaštva i širenju njihovog poslanstva.

Vergl. Potomak starogrčke lire, glazbena škrinja, što je svoje zlatno razdoblje doživjela u 17. i 18. stoljeću, narodno i ponegdje prosjačko glazbalo, glazbeni automat, kome zanesenjaci čak pripisuju zasluge za razvoj računala. A najvažnije poslanstvo današnjih verglaša?

RASTKO TEPINA, inicijator i predsjednik europskog saveza verglaša, kaže: “Naše poslanstvo, naše zanimanje je da širimo dobru volju među ljudima. U zadnje vrijeme javlja se euroskepticizam, no mi smo za Europu, to je naš dom, volimo je i budimo prijatelji.”

Članovi osnivači iz Francuske, Mađarske, Slovačke i Slovenije potpisivanje dokumenta o osnivanju Europskog udruženja verglaša pod pokroviteljstvom europskog izaslanika Milana Zvera proslavili su u centru Bruxellesa, pred svojom publikom.

BERNARD PUGINIER, verglaš iz Francuske kaže kako sve to čine zbog oživljavanja tog instrumenta koji polako tone u zaborav:  “Postoji samo još nekolicina glazbenika koji sviraju, a gotovo da i više nema graditelja vergla.  Samo ih je nekoliko tu i tamo po Europi, tako da smo ih ponekad prisiljeni napraviti kod kuće, kako smo to učinili supruga i ja.”

A u Europi je konkurencija velika. I kod uličnih glazbenika. No bez brige, Evropski savez verglaša počeo je kako treba. Po pravilima.