Slavonski Brod – zvijezda među tvrđavama

 

 

Turistički posjet gradu ne može proći bez obilaska glavnog trga, najduže ulice i kulturnih znamenitosti. Središta nekih gradova toliko su posebna da su postala prepoznatljiva. Slavonski Brod jedan je takav grad. Dovoljno je vidjeti nekoliko veduta da znate o kojem je gradu riječ.

 

Autorica: Zrinka Krešo

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

SB3

Slavonski Brod ima trg. I korzo uz samu rijeku Savu. Tu je središte svih gradskih zbivanja. Šetnica. Znamenite građevine. Među njima je kuća  književnice za djecu Ivane Brlić Mažuranić. I spomenik. Svaki će posjetitelj ovdje zastati. A zatim će ga svakako zanimati je li još po čemu Slavonski Brod specifičan. A odgovor će biti – jest po mnogo toga.

U blizini je Tvrđava Brod koja je služila za obranu od Turaka, izgrađena u 18. stoljeću. Pravilnog je zvjezdolikog oblika. Opasana kanalima i zemljanim nasipima. U nju je moglo stati 4000 vojnika i 150 topova. Vojni analitičari izračunali su da je za opsadu utvrde trebalo deset dana priprema i 46 dana ratovanja.  Unutar zidina život je bio vrlo dobro organiziran. Naravno, bez luksuza, praktično za vojni ustroj. Sve do 1991.  ovdje je bila vojna baza Jugoslavenske Narodne Armije.

A 1994. gradska uprava preuzima cijeli kompleks, ne bi li ga pretvorila u kulturno središte zbivanja. Počelo je uređenje prilično zapuštene tvrđave, koja bi trajno podsjećala da je ovo najveći granični grad još od Austrougarske, bez obzira na države koje su se izmjenjivale.

SB

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, kaže: “Slavonski Brod je ponovo najveći grad na granici Europske Unije. Ono što je pozitivno u tome jest da smo mi ulaz za sve one koji dolaze iz Bosne, pa i iz Srbije koji ulaze u EU, prolaze kroz grad Slavonski Brod. Ja bih rekao da je to prednost ovoga grada.”

U nekadašnjim kazamatima oživljava prošlost kroz povijesne likove i razna zanimanja koja su već davno nestala.

U sklopu tvrđave 2004. godine otvorena je i prva likovna institucija suvremene umjetnosti – “Galerija Ružić”. Nastala je zahvaljujući donaciji akademskog kipara Branka Ružića, rođenog Brođanina. O njemu Romana Tekić, kustosica i voditeljica Galerije, ima samo riječi hvale: “Njegova često izrečena rečenica: “Sve je umjetnost“ sama govori da je kao motiv moglo biti bilo što. Često se vraća slavonskim temama. Tako neke skulpture nose naziv koritar, patke, krava na sjeniku. Anegdotom je nastojao oživjeti prizore, sjećanje na svoje djetinjstvo i na svoju ranu mladost.”

Sava-kej

Mnogi  stanovnici Slavonskog Broda uspomene na prvu mladost vežu s poznatim kupalištem na Savi. Neki se pak bolje sjećaju splavarske ulice. Riječ je zapravo o nizu od osamdesetak splavi na rijeci koji je dobio statut ulice. S brojevima i kućnim redom. Zadano je i kakav objekt mora biti – što šareniji to bolji.

Zdravko Grčević, predsjednik udruge splavara “Čika Mata”: “Ako ja sad idem kod nekog u splavarskoj ulici, onda ne idem nikakvim autom, ni pješke, nego čamcem. I tako smisao je druženje, odmor, relaksacija. Voda odmara”

Splavarska je najduža ulica na rijeci u Hrvatskoj. Ali ma koliko se njezini stanovnici trudili da je učine i najšarenijom, ipak se ne mogu mjeriti s brodskim đacima – škola koja nosi ime njihove najslavnije sugrađanke, Ivane Brlić Mažuranić, slovi za najveselije obojenu školu u cijeloj zemlji.