Kecskemét – digitalizirano kulturno naslijeđe

 

Kao jedinstvenu inicijativu Mađarski nacionalni digitalni arhiv i Kulturni centar Kecskeméta stvorili su digitalni centar blaga. Time bi željeli uključiti stanovnike grada u otkrivanje kulturnog naslijeđa i njegovu digitalnu obradu. Cilj im je stvoriti web-stranicu koja je pogodna za prikazivanje sve veće količine skupljenih vrijednosti.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj:Zsolt Szél

 

digi postcard kecskemet3

 

Svjetlom zapisana povijest čuva trenutačne snimke nekadašnjeg života grada koji se ničim drugim ne mogu zamijeniti.

Žitelji grada donose u Kulturni centar Kecskeméta svoje uspomene od kulturne i povijesne važnosti za grad. Od razglednica i fotografija koje prizivaju stara vremena suradnici centra izrađuju digitalne kopije. Nakon obrade predmeti se vraćaju vlasnicima koji dobivaju i po jedan primjerak digitalne kopije. Arhivari i danas spominju mladića iz čije je kutije za cipele izronila osobito bogata zbirka razglednica.

GYULA KEREKES o svojoj zbirci govori, naravno, s ljubavlju: “Mislim da vrijednost tim razglednicama daje to što prikazuju preobrazbu i razvoj jednog razdoblja važnog za povijest grada i da ove vrijednosti svakako vrijedi prenijeti širokoj publici.”

Student se sprema postati geograf-urbanist. Kaže kako je sve počelo sa svega nekoliko razglednica. Poslije je skupljanje postalo ciljano pa je uspostavio vezu s muzejskom višom kustosicom Ilonom Székely Kőrösi. Također je u knjigama o Kecskemétu nalazio arhivske snimke.

digi postcard kecskemet1

Pod uredništvom gđe. Székely Kőrösi, najpoznatije povjesničarke grada, objavljena je i knjiga pod naslovom Kecskemét anno, koja sadržava snimke iz bogatog materijala muzeja iz razdoblja od 1860-tih do 1930-tih godina.

Pojedina onovremena fotografija ili razglednica odaje mnoge stvari. Usporedba prošlosti i sadašnjosti nije uzbudljiva samo onima koji se zanimaju za mjesnu povijest.

Kroz prikupljanje ove građe, Kerekes iskazuje ljubav prema Kecskemétu. Iako mu to nije bio cilj kada je prije  4-5 godina počeo skupljati starine.

U svojoj kutiji za cipele Gyula čuva oko 900 razglednica, među njima i mnogobrojne raritete. Kerekes prema njima postupa s izuzetnom pažnjom: “Ovo je vjerojatno prva razglednica grada koja je izdana 1898. godine. To su tzv. litografske razglednice, drugim riječima kamenotisci. Ova prikazuje poznate zgrade grada.”

Mnogi od starijih još se sjećaju planiranog izgleda zavjetne crkve koja na kraju nije sagrađena. Namjeravali su je podignuti u spomen herojima poginulim u II. svjetskom ratu.

digi postcard kecskemet4

O svakoj razglednice je priča, a konkretno za ovu  Kerekes kaže: “Potkraj 1940-ih odina prekinuli su gradnju i posve su srušili polugotovo zdanje na trgu koji je tada već bio nazvan po Lenjinu.”

Razglednice najviše nabavlja preko interneta. Postoje mnoge web-stranice na kojima se oglašavaju i pokazuju, a cijena im je prihvatljiva. „Život u starom Kecskemétu“ ime je grupe koju je osnovao Gyula Kerekes na jednoj od najpoznatijih društvenih stranica. Njihovu popularnost potvrđuje to što im se pridružilo već gotovo sedam tisuća posjetitelja.