Winnetou iz Val Pustiere

Jedan Južnotirolac našao je vlastitu životnu filozofiju u planinskom selu koje je sam izgradio. Radi u obližnjem skijalištu, a u slobodno je vrijeme pravi Indijanac.

 

Različiti su putovi samospoznaje: joga, meditacija, samoodricanje… Harald Oberlechner iz mjesta Gais kod Brunecka u Val Pustieri (ili, na njemačkom, Pustertalu) nudi vlastiti recept: vratimo se prirodi i jednostavnome životu za kojim težimo. On nalazi duhovno ispunjenje u selu – inačici indijanskog naselja, a sve je tu stvorio vlastitim rukama – i šatore, i kolibe, i pokućstvo u njima.

Ovaj nasljednik Winnetoua iz romana Karla Maya počeo je sanjati taj san, kao i svi dječaci do kojih su dospjele te knjige. Razlika je u tome što se on iz njega nije htio probuditi. Do dobi od četrdesetak godina uporno je svaki slobodan trenutak posvećivao malom privatnom imanju, na kojem su iz mjeseca u mjesec nicale nove građevine od drva, platna, životinjskih koža i perja.

Neko je vrijeme sam uživao u svojem djelu, a onda je ono preraslo u pravi mali pustolovni park. U njega su rado zalazili i djeca i odrasli skloni uroniti u svijet iz mašte, iz kojeg bi se uvijek vraćali bolje raspoloženi.

Trajalo je to dok se rješavao njegov upit kod nadležnih državnih institucija za odobravanje takve vrste privatne djelatnosti. Ali nije imao sreće: odjel za prirodu, krajobraz i prostorni razvoj pokrajinskog sjedišta u Bolzanu donio je negativnu odluku. Naime, radi se o močvarnom zemljištu, a vlasnik nije imao dovoljno sredstava za propisno isušivanje terena.

Međutim, ražalošćeni posjetitelji i sumještani ne prestaju se nadati povratku u indijanski raj. Zamjenik gradonačelnika Gaisa Alex Dariz izjavio je 2016. za mjesne novine: “Pustolovni park je velika stvar i ogromna vrijednost za našu zajednicu. To je atrakcija koja nikome ne smeta.” Podrška dolazi i iz nekoliko državnih vijeća. No, zasad je Harald ponovno usamljeni Indijanac na vrhu planine.