U ime majke i slovenske drame

 

Velikom pozornicom Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani ove sezone vlada monumentalno ostvarenje: drama Ive Svetine “U ime majke”. Uprizorila ju je umjetnička skupina pet slikara “Irwin”, proizašla iz umjetničkog kolektiva NSK (Neue Slowenische Kunst), koji je izravnim dovođenjem u vezu komunizma i nacizma šokirao i osvajao kulturnu javnost u doba neposredno nakon razdvajanja bivših jugoslavenskih republika 1990-ih.

Gostujući redatelj, IVICA BULJAN, inače direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ovako je postavio okvire: “Drama povezuje romantični i simbolički stil, avangardno i postdramsko kazalište. Obuhvaća političko razdoblje od pada Austro-Ugarske do prve i druge Jugoslavije, a završava formiranjem slovenske države”. Njegov slovenski kolega Igor Samobor u najavi predstave je istakao da tekst govori o autorovoj vlastitoj obitelji i predstavlja “galeriju likova, događaja, ljubavi, tradicije, pripadnosti i smrti”, te traženju novog iskupljenja u svakoj pojedinoj generaciji.

Kako je sam IVO SVETINA pojasnio, ova obitelj iz malog mjesta u Gorenjskoj “pokušala je biti djelatan, utjecajan akter povijesti, njezin ko-stvaratelj, a ne pasivan promatrač. No istovremeno je nosila tamno sjeme. Bilo je tu jako puno djece, smrti i samoubojstava.”

Na pozornici nastupa 30 glumaca, što je omogućilo sudjelovanje ansambla cijele jedne godine studenata ljubljanske Akademije za kazalište, radio, film i televiziju.