DUO, jedinstvene gorenjske rukotvorine

 

Škofja Loka i područje oko nje od Ljubljane do Kranja može se pohvaliti dugom i bogatom tradicijom umjetničkih zanata. Upravo su joj oni, još od Srednjeg vijeka, pomogli da postane jedan od najrazvijenijih i ekonomski najneovisnijih gradova na prostoru današnje države Slovenije.

U središtu staroga grada ima dosta prostora koji su prave riznice znanja, obrtničke suradnje, izložbi i ostalih događanja s estetskim predznakom. Među njima se ističe Centar za rukotvorine DUO, koji nastoji spojiti raznoliko zanatsko nasljeđe sa svim vrstama suvremene kreativne nadogradnje.

Na njihovim policama može se pronaći sve – od odjeće, nakita, ukrasnih predmeta, pribora za svakodnevnu uporabu, do domaćih pića i pekarskih proizvoda. Za one koji se tek uvode u posao individualnog seoskog obrta organiziraju se radionice, tržnice i slični skupovi gdje će testirati svoje vještine i razmijeniti ideje s drugima. A posjetitelji, ako imaju sreće, mogu dobiti priliku za posjet nekom od lokalnih majstora u obrtničkoj radionici, gdje će vidjeti na licu mjesta kako nastaju rukotvorine koje nose vrhunski certifikat “Handicraft Art & Craft Slovenia”.