Poljska svadba u austrijskoj opernoj kući 

 

Na vjenčanju stoljeća prepiru se, zadirkuju, poigravaju puni ljubavi i smijeha: prerušen borac za slobodu, njegov stric sa sumnjivim kompleksom Modrobradog, prelijepa Jadja, njezina živahna susjeda i hrabri Kazimir, koji doziva: “Mačje oči! Slatke mačke u očima sjaje mi kroz noć, o, mačje oči…” Ta scena možda najbolje dočarava duh operete “Poljska svadba” Josepha Beera.

Premijera u Zürichu 1937. pobrala je u kritičarskim osvrtima hvalospjeve poput ovoga: “Kakav uspjeh! Ljubavna poezija, plesovi i elastični humor! Djelo ima svježu, prštavu privlačnost, u melankoličnim arijama snagu, u plesnim točkama žar, a u smiješnim prizorima pikantni šarm.”

Ali nakon osvajanja europskih pozornica, u samo nekoliko mjeseci uslijedio je tužan završetak: “Kad su nacisti došli na vlast, Joseph Beer morao se pomiriti sa sudbinom – kazališta se više nisu usuđivala izvesti to njegovo djelo, a tako je ostalo čak i nakon završetka rata 1945.”, podsjeća dirigent Opere u Grazu MARIUS BURKERT. U Austriji je opereta ponovno oživljena tek 2012. godine, a sada se na velika vrata vraća u režiji Sebastiana Ritschela i bombastičnoj šarenoj opremi scenografa Martina Miotka. Na repertoaru je Opere u Grazu do 24. ožujka 2019.

Inače, ulogu lukave sluškinje Suze igra Andrea Purtić, rođena Zagrepčanka odrasla u Beču, koja je završila studij solo pjevanja na bečkom Sveučilištu za glazbu i umjetnost u klasi profesorice Sylvije Greenberg, a već se dokazala ulogom Alise u Donizettijevoj operi “Lucia di Lammermoor”.