Ogledna staklarna u Paradšašvaru

Stoljetna tradicija mađarske tvornice stakla pokleknula je pred izazovima vremena. Ali stari majstori odlučili su se na ono što mogu: očuvanje radnih mjesta stvaranjem turističke atrakcije.

 

Tipična je istočnoeuropska tvornička sudbina staklare u Parádsasváru usred gorja Mátra. Tvrtka utemeljena 1700., sve do prije nekoliko desetljeća zapošljavala je više od 600 ljudi. A nakon promjene sustava, početkom 2000. godine, počela je gubiti bitku s rastućim gospodarskim problemima i 2005. su je morali zatvoriti.

No, ako danas Mađarima spomenete to mjesto, udaljeno samo sat i pol vožnje automobilom jugoistočno od Budimpešte, mnogi će se sjetiti da ondje još uvijek radi jedna obiteljska poduzetnička tvrtka staklopuhača. Osnovala ju je mala skupina radnika nekadašnje tvornice, entuzijasta koji su pribjegli tada jedinom mogućem rješenju: samozapošljavanju. Cilj im je očuvanje zanata, stvaranje turističke atrakcije, ali i ne baš sporedno, stvaranje uvjeta za nova radna mjesta.

Prezentacije staklopuharstva tijekom cijele godine ondje očekuju znatiželjnike zainteresirane za čuda ove rijetke i neobične struke. Ujedno nudi i izravan doživljaj gostima, koji se mogu okušati u puhanju jednostavnijih staklenih predmeta, a sutradan svoja ohlađena djela i ponijeti kući. Tako je ovo selo među brdima u posljednjih nekoliko godina postalo jedna od najposjećenijih turističkih destinacija na sjeveru zemlje.

Dosad su djelomično uspjeli povratiti i tvorničku proizvodnju, posebno za pojedinačne narudžbe malih serija svjetiljki, vrčeva, naočala, te unikatnih predmeta za scensku uporabu. Primjerice, izradili su starinske čaše za snimanje nove verzije filma o Robinu Hoodu, a već nekoliko godina redovito rade kristalne skulpture za dobitnike nacionalne glazbene nagrade Petőfi.