Digitalne radionice za buduće obrtnike

 

Centar za strukovno osposobljavanje u Nyíregyházi sastoji se od osam strukovnih škola i oko njega se organiziraju sve aktivnosti sličnih ustanova na tom sjeveroistočnom kraju Mađarske. Uz poštivanje autonomnosti svake pojedine inicijative, naglasak se stavlja na zajedničke elemente identiteta i jedinstven izgled programa usmjerenih zajedničkom cilju, a taj je u konačnici bliska suradnja s gospodarstvom.

U razvoju profesionalne ponude žele se prilagođavati potrebama tržišta rada u razvoju, stoga mladima od predškolske do studentske dobi, na zabavan i pitak način, nastoje osigurati stjecanje konkretnih znanja i stručnih kompetencija, kako bi ispunili očekivanja budućih poslodavaca i imali podlogu za dalje stupnjeve školovanja.

Tako su se odlučili pokrenuti prvu kreativnu radionicu digitalnih tehnologija u zemlji, opremljenu modernim alatima i robotima, ne zaboravljajući niti stjecanje tradicionalnih zanatskih vještina, kao što su stolarstvo, rezbarenje, vez i šivanje. U taj je novi prostor za učenje, od kojeg se očekuje obnova i proširenje cjelovitog strukovnog obrazovanja, uloženo oko 500 milijuna forinti.