Zimsko boćanje ispred bavarskog dvorca

 

Klizanje i curling privlače zimi ljubitelje ovih sportova i njihove navijače na smrznuti kanal ispred dvorca Nymphenburg, velebne palače iz 18. stoljeća. Cijelom dužinom kanala od nekih 500 metara između mosta Gerner i ulice Hubertus, daleko od središta Münchena, veselja ne nedostaje dokle god su temperature ispod nule.

Na okolnoj stazi, posvuda su obavijesti da je kretanje po zaleđenoj površini na vlastitu odgovornost, a kapacitet leda ovisi o promjeni vremenskih uvjeta. No, to previše ne zabrinjava ni stare znalce, ni početnike, koji zdušno lupaju štapovima oko teških raznobojnih kugli, ne bi li ih što spretnije doklizali do cilja.

To je tradicionalna bavarska zimska zabava. Iako se podosta razlikuje od olimpijskog curlinga, ova igra ima neka službena pravila, no malo tko inzistira na njima. Glavno je biti na svježem zraku izvan gradske vreve, susresti se s prijateljima i možda na kraju okrijepiti čašom kuhanog vina. Jer, zahvaljujući modernim reflektorima, danas je moguće igrati se na ledu od 9 sati ujutro sve do 22 sata navečer.