Čistač bavarskih snježnih staza

Obilan snijeg u Bavarskoj za vozače znači: cestovne blokade, opasnost od lavine, zametena sela… A za skijaše: zimske radosti. No netko im mora prirediti staze svaki dan prije jutra.    

 

Ove zime Bavarci su već siti snijega. Valja ga čistiti od jutra do mraka. To pogotovo vrijedi za područje oko izoliranih sela, zavučenih među padine rubnih obronaka Alpa. U jednom takvom “džepu” je smješten i Berchtesgaden, gradić s nekih sedam tisuća stanovnika, koji je s triju strana okružen granicom s Austrijom.

Njegovo je ime u povijesti obilježeno kao alpski stožer vrhuške Trećeg Reicha, mjesto s kojega se i danas može uhvatiti autobus čije su stanice blizu lokaliteta 2. svjetskog rata, a vodi i do samog Hitlerovog ljetnikovca, poznatog kao “Orlovo gnijezdo”.

Izrazito slikovit, ovaj je kraj oduvijek i bogat, zahvaljujući ponajprije rudniku soli, otvorenom 1517. godine, koji je pretvoren u poučan i zabavan muzejski prostor.

Ovamo hrli više od dva milijuna gostiju godišnje – ljeti zbog planinarenja na čistom zraku i dobre zabave u šarmantnom seoskom ambijentu, zimi zbog izvrsnih skijaških terena.

 

Glavni dio zasluga za održavanje bijelih staza svakako pripada mjesnim vozačima ralica, opremljenima svim alatima za njihovu pripremu. Među njima je i Sepp Walch. On se pola noći bori u svome vozilu, po vjetru i snijegom zametenim krajolicima, tako da piste budu besprijekorne i spremne za prve skijaše u devet ujutro.