Pletene perle Claudije Flügel-Eber

Jedna Regensburžanka pronašla je starinsku torbicu, ukrašenu šarenim perlicama. Zapitala se kako bi nešto takvo mogla sama napraviti… I s vremenom je postala prava umjetnica koja živi od perlica.

 

Katkad otkrijemo stare stvarčice koje nas toliko oduševe da se pitamo kako su izrađene. Takav je slučaj Claudije Flügel-Eber iz Regensburga. Ona inače obožava starinske predmete. Godinama ide po „buvljacima“ i traži skriveno blago među odbačenim starinama. Pogotovo se zanima za mali antikni namještaj, dekorativne predmete i nakit. Tako je bilo posve prirodno da jednom do nje stigne ta presudna torbica s raskošnim motivom izrađenim tehnikom vezenja perlama.

Rođena 1972. godine i odrasla u okrugu Tirschenreuth, završila je hotelijersku školu i specijalizirala se za posao poreznog službenika. Kratko je živjela u Švicarskoj, a onda se zbog ljubavi preselila u Regensburg. Sjeća se da je još kao dijete prepravljala stare stvari i poslije ih pokušavala prodati. Kasnije se počela baviti izradom autorskog nakita i svu imovinu uložila u materijale za njegovu izradu.

Navikla da uvijek bude “samozaposlena”, okušala se u različitim vidovima trgovine, među kojima je bio i kafić s prostorom za prodaju antiknog nakita. Kad je otkrila pletenje perlicama, odmah je počela organizirati tečajeve za izradu ukrasnih torbica, koji su postali vrlo popularni među gradskim djevojkama. Tako je, zapravo, obnovila taj stari, gotovo zaboravljeni zanat, a sama postala pravi stručnjak za njega.

Ona danas u svom lokalu izrađuje prave male umjetnine od perlica. Postala je prava poslovna žena s punim radnim vremenom, jer je sve više kupaca iz cijele Njemačke stalo naručivati njezine torbice. Nije trebalo proći previše vremena prije nego što su je otkrili i podržali novinari.

2012. pojavio se članak na osam stranica o njoj u magazinu “LandIdee”, a godinu dana poslije otvorila je atelier “Carakess” vrlo blizu prometnom turističkom središtu Regensburga i pri njemačkom uredu za patente registrirala djelatnost “proizvodnje i prodaje mini namještaja, unikatnog nakita i vrećica od pletenih perli”. Za svoje je radove dobila i priznanja: 2013. međunarodnu nagradu IBA za rad s perlama, te 2014. za ogrlicu “Luises Familiengeheimnis”  i narukvicu “Annas Kaffeetafel”.