Omerzu, kostanjevička retrospektiva

 

Kad se priredi retrospektiva djela nekog umjetnika, moglo bi se pomisliti da je on u poodmaklim godinama, na kraju karijere, ili na nekoj kreativnoj prekretnici. To nije slučaj s velikom izložbom 65-godišnjaka Silvana Omerzua u galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki. Slovenski interdisciplinarni umjetnik, osobito vezan za kazališni izričaj, za ovu je priliku odabrao djela nastala u rasponu od tri desetljeća, vezana na bilo koji način s književnošću Ivana Cankara.

Pažljivo su odabrani slike i crteži, kinetičke skulpture, instalacije, scenografije i lutke. Tu su elementi iz kazališnih predstava “Zabranjena ljubav” Lutkarskog kazališta Ljubljana 2009. i “Kuća Marije Pomoćnice” Slovenskog kazališta mladih 2007., te izložbi “Automati, lutke i glumci” u ljubljanskom Međunarodnom grafičkom likovnom centru 2010. i “Ivan Cankar i Europa” u Cankarjevom domu 2018.

Oni koji uzmognu vidjeti ovu izložbu prije njezina kraja 8. veljače, zorno će vidjeti kako Omerzu svoje postave priprema tako da su posve prilagođeni prostoru u kojem se nađu. U više je navrata isticao kako su mu važne sobe, njihova arhitektura i priča. Tako u sprezi s pričom njegovih djela uvijek nastaje jedinstven spoj, što čini svaku izložbu posebnim i neponovljivim doživljajem, makar su tu predmeti koji su prije bili izloženi i drugdje.