Odugovlačenje ili gubljenje vremena?

 

“Időhúzást” – originalni mađarski naslov izložbe Balázsa Kicsinyja jedni su preveli na engleski kao “Time-waste” (gubljenje vremena), a drugi kao “Time-pull” (odugovlačenje). Kako god bilo točnije, jedan od najcjenjenijih srednjoeuropskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti MODEM u Debrecenu, bez imalo odugovlačenja je postavio izložbu instalacija toga intrigantnog umjetnika, a oni koji su je vidjeli ne smatraju to gubitkom vremena.

Naprotiv, ekskluzivni izložbeni prostor je opravdao svoju reputaciju sveobuhvatnim presjekom djela jednog od međunarodno najpriznatijih mađarskih živućih likovnih umjetnika, gdje se prvi put mogu komparativno promotriti sva razdoblja njegova opusa u posljednjih trideset godina. Tu je 12 kultnih instalacija, postavljenih tako da čine svojevrstan međusobni dijalog, koji kondenzira slojeve vremena i ukazuje na nestalnost vremenskih i prostornih udaljenosti u umjetničkome djelu.

Balázs Kicsiny svoju umjetnost temelji na proučavanju alegorijske dimenzije različitih zanimanja i s njima povezanih ljudskih situacija. A kako se moralo odustati od masovnog posjeta postavu, koji zahvaća cijeli drugi kat centra MODEM, odlučili su oko njega organizirati virtualni događaj, nadajući se ponovnom otvaranju prostora prije kraja izložbe u travnju.