Brdovečki običaji na Sveta tri kralja

Šesti siječnja pravoslavcima je Badnjak, katolicima blagdan Sveta tri kralja. U brdovečkom kraju na taj se dan raskićuje “kinđ” i pohranjuje na sigurno drinčanski luster.

 

Vrijeme božićnih blagdana po navadi završava sa Sveta tri kralja. Svako mjesto ima svoje običaje. U brdovečkom kraju na taj se dan skidaju ukrasi, među kojima je najupečatljiviji drinčanski luster. Rado ga pletu članovi udruge Drinčani iz sela Drenje, koje se nalazi u Savskoj dolini na sjeverozapadu općine Brdovec uz granicu s Republikom Slovenijom, osnovane upravo radi očuvanja tradicijske kulture svoga kraja.

U suradnji s lokalnim muzealcima, oni sustavno pohranjuju tekstove, održavaju narodne nošnje, organiziraju javne nastupe.

Nije to samo tako raskititi kuću u ovome kraju! Šareni ukrasi, uglavnom od krep-papira, gotovo svugdje na sjeverozapadu Hrvatske narod zove «kinđ». Prave ga isključivo žene u danima prije Božića, stavljaju na bor i posvuda gdje im se čini da će uljepšati blagdanske dane. Pritom pjevaju božićne pjesme i izgovaraju dijaloge poznate svima u tome kraju, kao i riječi koje ponavljaju na misi od djetinjstva do starosti. Tako ni raskićavanje ne ide bez prigodnih običaja, pjesama i igrokaza.

No, samo u ovome kraju središnje mjesto u kući pripada najvećem blagdanskom ukrasu od slame, perja, perlica i, dakako, papirnatih ruža. Posebno je važno skidanje lustera, kojemu izrazito emotivnu vrijednost daje legenda o tragičnoj sudbini djevojke Janice, koja ga je bolesna plela, ali nije završila. Tako u njezinu čast taj posao iz godine u godinu simbolično preuzimaju novi naraštaji.

Inače, u muzeju Brdovec redovito se organiziraju i radionice pletenja drinčanskog lustera, pa ga kao unikatni božićni nakit u svome domu može imati svatko kome se to svidi. Stoljetne narodne rituale skidanja lustera pokazali su nam Drinčani uz prijatelje iz KUD-a Januševec u Prigorju brdovečkom, gdje je nedavno obnovljena po svim konzervatorskim pravilima kmetska kuća Slavka Glogovića.