Muzej hidraulike – mehaničko srce tršćanske luke

Hidrodinamična centrala stare luke u Trstu – otkada je 1887. sagrađena – ustreptalo je srce lučke mehanike. Nakon pomne obnove, centrala je prerasla u lučki muzej.

 

Autor:    Luigi Zannini

Snimatelj: Alberto Lutman

 

 

Nedavno je u sklopu stare tršćanske luke restaurirana zgrada hidrodinamične centrale iz 19. stoljeća. U zgradi se nalazila i elektrostanica za rekonverziju – to lučko srce odakle je stlačena voda   išla do dizalica.

Ravnatelica Lučkoga muzeja ANTONELLA CAROLI PALLADINI pokazuje: “Iza mene vidite  jedan od tri kotla – od prvotnih devet koji su radili za sav mehanizam hidrodinamične centrale.

Ovakvih  kotlova ima diljem Europe. Ima ih u Londonu, Hamburgu i u svim gradovima gdje su tom metodom nastojali proizvesti novu energiju. Važno je uščuvati te kotlove, kao dokaz lučkoga rada koji danas više nije potreban. Ali ostali su ti kotlovi biseri stare tršćanske luke.”

 

Ambijent je – osim prvotnoga popločenja potkraj 19. stoljeća – doista oplemenjen.

Taj je graditeljski sistem tipičan za sjeverne luke. Međutim, najzanosniji je dio Hidrodinamične  centrale strojarnica.

ANTONELLA CAROLI PALLADINI nastavlja: “Strojevi su iz Praga, proizvod tvrtke Breitfeld-Danek koja je ova četiri nedavno otkrila u Trstu. Tad su generatori bili uglavnom horizontalni. A ovi su vertikalni – i sačuvani. Četiri stroja iz 1891.. A samo je jedan zamijenjen 1904. Tu je i pomoćni stroj za one periode kad je trebalo manje proizvoditi. Proizvodili su energiju koja je  pokretala sve dizalice i elektromehaniku stare luke.”

 

Ispod ploča, kroza metre cijevi, stlačena je voda stizala do svih lučkih ukrcajnih obala. Uz  strojarnicu je i radionica za manje popravke. Radilo se u bilo koje doba, pa i noću.

I ovaj je dio ostao uglavnom u didaktičke svrhe: kao cijela hidrodinamična centrala, radionica je bila u funkciji do1988., kad je, nakon  svečane  ceremonije, zatvoren cijeli objekt.

Sada su ovdje često povijesne izložbe, a uskoro će tu biti novi kulturni centar svih muzejskih blaga  stare tršćanske luke.