Kršnjavi, ministar europskog duha

 

Iščitavajući biografiju Isidora Kršnjavog teško je povjerovati da ona pripada samo jednom čovjeku: povjesničar, slikar, profesor, osnivač hrvatske Obrtne škole i Obrtnog muzeja, prvi ravnatelj galerije Strossmayer, pravnik, političar. O 85-toj obljetnici njegove smrti Hrvatski povijesni muzej u priredio je multimedijalnu izložbu i trodnevni simpozij. Mnogo građe stiglo je iz različitih institucija i muzeja, ne samo iz Zagreba.

Muzejska pedagovinja prof. JELENA HOTKO podsjeća:”Trebalo je također odabrati predmete i na neki način popratiti preko biografije Isidora Kršnjavog jedno vrijeme hrvatske povijesti , ono nagodbeno vrijeme, dakle dualističko vrijeme nakon hrvatsko-ugarske nagodbe, ono vrijeme kraja 19 i početka 20 st.”

Iako mu Hrvatska duguje procvat kulturnih i prosvjetnih institucija, zamjeralo mu se pripadanje Vladi Khuena Hedervarya. Svoj politički angažman sam je opisao: “Stajao sam pred slobodnim izborom da ništa ne radim i slobodno vladam, ili da kratko vladam i mnogo učinim. Izabrao sam posljednje. Padam, ali ne žalim.”

Izložba “ISO KRŠNJAVI – veliki utemeljitelj / ministar europskog duha”  otvorena je u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu od 22.11.2012. sve do 19.05.2013.