Gersthofen – prava adresa za dobar vatromet!

 

Sada je veliki promet. Peter Sauer i  njegova tvornica vatrometnih naprava u Gersthofenu kod Augsburga oko Nove godine imaju najviše posla. On je “posljednji Mohikanac”. Ima jedinu preostalu tvornicu vatrometnih naprava Bavarske. Iza njega je duga tradicija: tvrtka je u obitelji pet naraštaja, gotovo 150 godina. Ali Peter Sauer nije samo poduzetnik, nego je također istraživač i umjetnik.

 

Autorica: Kathrin Lindauer

Snimatelj: Dieter Nothaft

 

“Ta plava nije loša, možda je malo presvijetla! U vatrometnome umijeću velik je to izazov… govori PETER SAUER, tvorničar vatrometnih naprava. Već godinama nastoji svladati taj izazov: „To je recept za plavu kuglu ili zvijezdu modre boje, nastojim proizvesti što bolju plavu. Pa i to je varijanta, sve ja pokušavam.”

Vatrometno je umijeće kao kuhanje: u svakoj je kuharici recept za cordon bleu, a za savršenstvo svaki kuhar ima svoju tajnu!

Za razliku od pravoga kuhara, Peter Sauer svoj cordon bleu servira na visini od100 metara – a to malo komplicira stvar… Rezultat je sve prije nego plav!

Kad se smrači, iskušat će novu masu za “savršenu plavu boju”. Tada  će na površinu isplivati istina…

Peter lista recepte svog šukundjeda Franza Georga: “Modra kugla, napisao je i ´blijeda´, dakle, nije bila jako plava!”

Ne pomaže to da je on tvorničar vatrometnih naprava petog naraštaja. Bilo je posve drukčije kad je vatromete priređivao osnivač – njegov šukundjed Franz Georg Sauer sa sinom Johannom Baptistom. Vatromet je tada bio samo za bogate. Ali bijahu doista raskošni.

Sinovi Johanna Baptista, Fritz i Hans, šire se početkom 20. stoljeća: stariji Hans preuzima pogon u Augsburgu i ide u München, dok mladi sin Fritz, djed Petera Sauera, ide uWiesbaden. Tvrtka Sauer morala je tijekom II. svjetskoga rata proizvoditi svjetlosno i signalno streljivo pa se 1939. godine Fritz vratio u Bavarsku, u Gersthofen – sa svojim prevažnim “ratnim pogonom”.

 

I danas su SAUER proizvodi na istome mjestu kod Augsburga. Proizvode u 29 kuća – iz opreza! U svakoj se kući može otkriti nešto novo. Proizvode i provjerene zlatne kugle! Sergej stavlja prah i vodu, pomiješanu s dekstrinom, u bubanj.  Prođe cijeli dan dok ne nastane velika kugla!

Da, moglo bi se to modernizirati, ali do danas se duh vremena zrcali u povijesti tvrtke Sauer: otkako globalizacija Njemačku zasipa kineskim boflom, njemačke se tvornice vatrometnih naprava gase jedna za drugom!

Nezamjenjive su Sauerove signalne svjetiljke, koje ludo obožavaju  hesenski policajci.

U međuvremenu su glavni poslovi vatrometi koje tvrtka ne samo proizvodi nego i koreografira! Zato Peter Sauer traži “savršenu plavu boju”. Sada  riža, crni prah i cilindar – idu u bombu. A onaj tko zna izraditi takve bombe, naći će i “savršenu plavu boju”.