Dvorac Strmol opet blista

 

 

Nakon dvije godine zahtjevnog rada restauratora dvorac Strmol u Gorenjskoj ponovno je otvoprio vrata, zablistavši u svoj svojoj ljepoti.

Konzervatorica NIKA LEBAN govori o opsegu posla: “Sve slike i sav namještaj trebalo je odnijeti u centar za restauriranje, gdje su zatim restaurirani svi kipovi i oprema, što je bio zahtjevan zahvat.”

Najviše je rada zahtijevala obnova sjevernog dijela, koji je počeo tonuti.

Većinu novca za obnovu, što je stajala više od 3 milijuna i pol eura crpilo se iz  europskih sredstava. “… I to s udjelom od 85 posto i 15 posto slovenskog udjela”, dodaje DAMJANA PEČNIK iz slovenskog Direktorata za kulturnu baštinu.

U dvorcu je uređeno 11 velikih soba, u kojima mogu boraviti gosti. Dvorac, koji je u prvom redu namijenjen državnim protokolarnim uslugama, biti će otvoren i za vanjske korisnike. Za spavanje će trebati izbrojiti oko 180 eura.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata dvorac Strmol je osim dvorca Snežnik jedini sačuvao svoju opremu. Namještaj i umjetnine restaurirane su tako, da je sačuvan izgled, što ga je dvorcu dao zadnji vlasnik Rado Hribar.