Augsburger Puppenkiste

 

Bilo  je to u vrijeme kada je televizija tek  nastajala. Imali smo jedan kanal, nismo  trebali “daljinac”. Dnevnik nas je zasipao najnovijim vijestima. A una njemačkoj televiziji, 4 je tjedna nakon Dnevnika emitirano Kazalište lutaka Augsburg. Nezaboravn  su njegove “zvijezde”. Vragoljani, policajac, krokodil. Tko još? Lukas je vlakovođa. Pa onda Ledeni Ledenko, Mačak Mikeš… Kazalište lutaka je kultna serija.

 “Peća i vuk” je 21. siječnju 1953. označio početak TV karijere Kazališta lutaka Augsburg. Iz studija u Hamburgu marionete su uživo stizale u svaku kuću, u crno-bijelome.

KLAUS MARSCHALL, voditelj originalnog TV Kazališta lutaka iz 1958. se sjeća: “Te su godine ´Mumini´ postigli veliki TV uspjeh! Radilo se profesionalnije, nisu samo snimali, nego ih je neprekidno pratio redatelj.”

Otok, dvije obale i fotoatelier… Lutak Jim je privukao mase o kojima danas TV šefovi samo sanjaju. Mačak Mikeš stvara probleme – kako snimiti poplavu? G. Marschall pripovijeda: “Nabavili smo kadu, pa smo tu kadu tijekom poplave bacili u postojeće korito potoka. Na kraju nije ispalo ništa, jer su obale bile od stiropora, a razina se uopće nije promijenila pred kamerama.”

Snimalo se bar dvaput u godini. Suradnike Kazališta lutaka jako su opteretile TVemisije: morali su dodatno šivati kostime, graditi kulise. Služili su se trikovima prema televizijskim mogućnostima, kaže g. Marschall: Klaus Marschall: “Primjerice Vilenjak… Imali smo ga u tri veličine. Nismo ga elektronički smanjili, a to se danas može.  Lutku smo triput uobličili i trikom je mijenjali…”

Isplatilo se. Dobili su pregršt odličja! U 2013. godini Kazalište lutaka  se vraća na njemačke male  ekrane.