Muzej motocikala Vransko

 

Muzej motocikala u Vranskom jedini je privatni muzej te vrste u Sloveniji. Njegov vlasnik arhitekt PETJA GROM ima izloženih čak 200 motocikala iz različitih vremenskih razdoblja, među njima 10 svjetskih unikata.

Čišćenje, razmontiravanje i sastavljanje oldtajmera njegova je strast. Strastveni kolekcionar pokazuje svoje omiljene izloške: “Ovdje je motor, što ga svaki kolekcionar može samo poželjeti odnosno sanjati o njemu. Meni su se ti snovi ostvarili i pred sobom imam DKV-ov motocikl iz 1935.godine, koji je bio tada europski prvak, najbrži motor, strah i trepet svih drugih natjecatelja i osim toga najglasniji motor na svijetu. Postiže tako visoke decibele da ga se bez čepova u ušima ne može voziti.”

Bogata zbirka talijanskih, engleskih, francuskih i njemačkih motocikala, a naglašena je i slovenska povijest. Tu je primjerice najstarijii poznati motor napravljen u  Sloveniji – pohorc (motor za vožnju po planinama), a puno je i znamenitih motora slovenskog izumitelja i proizvođača vozila Janeza Puha. Najstariji Puhov motor u muzeju jdragocjeni je oldtajmer iz 1906.godine, koji je najstariji očuvani motocikl u originalnoj boji na svijetu.

Slovenski ljepotani nalaze se uz bok svjetskim primjercima – tri motora marke Indian bili su među prvima u bogatoj zbirci. Zbirka sadrži i vojna vozila, a među posebne zanimljivosti spada i damski motocikl iz 1924.godine.

Muzej motocikala Vransko  otvoren je svakog dana od 10 do 18 sati, osim ponedjeljkom i četvrtkom.