Venecija slavi pet stoljeća Tintoretta

Iznimno vrijedna međunarodna izložba jednog od najplodnijih talijanskih slikara iz doba renesanse gotovo pola godine je pred očima ljubitelja umjetnosti.

 

Jacopo Tintoretto danas provjereno zauzima važno mjesto među najvećim europskim slikarima šesnaestog stoljeća. Bio je vrstan pripovjedač, vrhunski režiser naslikanih akcija, profinjeni kolorist i slikar bezbrojnih žanrova. I svi su oni zastupljeni i na izložbi pod naslovom ˝Tintoretto 1519.-1594.˝ u Duždevoj palači u Veneciji.

To je vrhunac proslava kojima grad, gdje je on proveo većinu svojeg života, ponosno obilježava 500 godina od rođenja jednoga od vodećih slikara mletačke renesanse, koji je predivno dekorirao njegove palače i crkve.

Od rujna 2018. pa sve do 6. siječnja 2019. tu se može vidjeti 50 slika i 20 potpisanih crteža koji provjereno pripadaju Tintorettu, a neki su posuđeni iz vodećih svjetskih muzeja i galerija.

Izložbu potpisuju Robert Echols i Frederick Ilchmann, pod stručnim vodstvom ravnateljice Zaklade Venecijanski gradski muzeji GABRIELLE BELLI, koja otkriva: ˝Tijekom svoga dugoga života provedenoga u Veneciji, Tintoretto je volio da o njemu govore, da o njemu bruji cijeli grad i naklapa što više ljudi… Pa i prijatelja, koji mu možda i nisu bili tako veliki prijatelji, jer su mu ujedno bili opasni suparnici.

Svojim je načinom slikanja poticao likovnu kritiku, koja ga nije odmah shvatila. No čini se da je znao naći unosne poslove i na taj je način postao prvim slikarom  ‘Presvijetle Mletačke Republike (Repubblica Serenissima).˝

U ožujku djela idu u Washington na prvu monografijsku izložbu posvećenu Tintorettu u Sjevernoj Americi.