Rock u baroknom samostanu

˝Rock im Schloss˝ ideja je koja se rodila prije 22 godine i uspješno traje do danas, jer se sa svakim novim izdanjem događaja uključuje sve više mladih.

 

Njemački slikar Wilhelm Busch potkraj 19. stoljeća je rekao: ˝Nama glazba mila nije ako s bukom brkamo je˝… Tu je percepciju promijenio rock, osobito glasan, no ipak doživljen kao svojevrsna umjetnost novoga doba.

Sad je stigao i do samostana u Allgäu na jezeru Irsee u njemačkoj pokrajini Schwaben. Na tome svetom mjestu, benediktinskom samostanu pretvorenom u hotelski i kongresni centar, redovito se održavaju susreti rock glazbe. Okupi se stotinjak amatera, a radionice su predviđene za vokale, gitaru, bas, saksofon i klavijature. Vježba se od jutra do kasno u noć uz stručno vodstvo.

Ideja je spojiti ljude koji se nikad prije nisu vidjeli, a kamoli pjevali ili svirali u nekom bendu, te ih dovesti do zajedničkog nastupa na sceni.

˝Proradili su mi živci˝, priznaje DANIELA AUTSCH, koja je ovdje prvi put. ˝To je sjajno!  Ljudi se spontano okupe na pozornici, sve je prepuno iznenađenja. Ovdje nam se pruža mogućnost steći nova iskustva. Možemo provjeriti kako reagiramo, vježbati nastup, zapravo  uvježbati sve to prije pravog nastupa…˝

U pozadini je želja za nadvladavanjem straha od nepoznatoga i jačanje sposobnosti za javni nastup pred nepoznatim auditorijem.

A ono čega ne nedostaje jest zabava i smijeh. Ponekad se čak dogodi i da neki izvođači tako dobro međusobno ˝kliknu˝ da nastave zajednički rad i s vremenom prijeđu u glazbene profesionalce.

Posljednja je radionica ˝Rocka u dvorcu˝ održana od 21. do 25. svibnja ove godine, a sljedeća bi trebala početi 16. prosinca. Predviđena je i razmjena DVD-a, a naglasak je na mladim i nadolazećim bendovima.