Jörg Immendorff za sve ljubljene

 

Uvijek je njegovao imidž “umjetnika i nestašnoga muškarčine”, ali imao je i svoje mekše, tajnovite strane, što ih do danas istražuju likovni kritičari i povjesničari. Jörg Immendorff bio je jedan od njemačkih najznačajnijih suvremenih umjetnika.

Rođen na samom kraju Drugoga svjetskog rata, umro je 2007. Sada Kuća umjetnosti (Haus der Kunst) u Münchenu bogatom retrospektivnom izložbom od 13. 09. 2018. do 27. 01. 2019. pruža iscrpnu priliku za dublje upoznavanje s njegovim radom od početaka 1960-ih do posljednjeg kreativnog razdoblja.

Dali su joj naslov “Za sve ljubljene na svijetu” – naizgled sladunjav, a u biti duboko provokativan, kakav je bio cijeli Immendorffov život i njegov opus.  Sredinom 1960-ih, kao učenik Beuysa na akademiji u Düsseldorfu, najprije se okušao kao agitator. Akcije “Akademije Lidl”, koje je poduzimao sa svojom prvom suprugom Chrisom Reinicke, prizivaju ljubav i mir, želju za promjenom svijeta, te pobunu protiv rigidne kulturne politike. “Lidl” je umjetno stvorena riječ u tradiciji Dade. Podrazumijeva oslobođenje intuicije i kreativnosti kroz akcije.

Prošavši kroz mnoge faze društvenog angažmana, uključujući i poziv srednjoškolskog nastavnika, Immendorff razvija vizualni jezik u kojem riječ i slika stoje jedno uz drugo na ravnopravnoj osnovi. Kasnih 1970-tih odlučuje se potpuno posvetiti umjetničkom radu. O njegovoj burnoj karijeri svjedoči više od 200 radova iz svih kreativnih faza, koji ovdje nisu izloženi kronološkim redom, nego prema ključnim naglascima cjelokupnog umjetnikova djela po poglavljima.