Najbolji je Advent u Zagrebu

Doba Došašća, ili po internacionalno poznatom i prihvaćenom imenu Advent, oduvijek stvara uzbuđenje koje raste u očekivanju božićnih i novogodišnjih blagdana. U Zagrebu je to pravi ulični festival. 

 

Od paljenja prve adventske svijeće do kraja božićnih blagdana traje Advent u Zagrebu – tri zime zaredom najbolja europska božićna destinacija u konkurenciji 20 gradova prema izboru ljudi iz više od stotinu zemalja na portalu European Best Destinations.

To je, na neki način, kruna događaja i festivala na otvorenom koji su, u nekad socijalističkoj zemlji nesklonoj umjetnosti ulice, počeli sa studentskim Univerzitetskim igrama u ljeto 1987., a vežu se za popularni duo prvih zagrebačkih uličnih svirača, koji su sebi dali ime “Kraljevi ulice“. 1997. oni su organizirali prvi zagrebački ulični festival “Cest is d Best“, koji je kroz godine postao međunarodna priredba. Pokazalo se da zagrepčani zaista vole i znaju napraviti dobar provod na ulicama svoga grada.

Adventski se pak festival na otvorenom, u dosadašnjih sedam izdanja, širio sve dalje iz središta grada i, donoseći dobru atmosferu i u inače manje atraktivne i aktivne kvartove, privlačio sve više posjetitelja. Prošle je godine uz 36 tisuća gostiju iz Hrvatske bilo oko 75 tisuća stranih, najviše iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i SAD-a. Nema razloga da tako ne bude i narednih godina.