Kisgyőr, selo drvorezbara

U romantičnom zakutku brežuljkaste pokrajine u unutrašnjosti Mađarske, smjestilo se selo koje se u cijelosti može smatrati spomenikom pučke umjetnosti. Zato Kisgyőr s pravom zovu selom rezbara.

 

Stanovnici su od pamtivijeka privrženi običajima što su ih naslijedili od predaka, poput gradnje kuća od mjesnog kamena, i održavanja bogatih cvjetnjaka oko njih.

Izdaleka je nalik mnogim drugim mjestima, ali ovdje okućnice imaju nešto više: na svakom koraku pružaju pogled na drvene kipove svih oblika i veličina, ukrašene motivima iz lokalne povijesti, pučke kulture i predaje. Netko ih je izbrojao sedamdesetak.

Među tim svim spomenicima znamenitim ljudima, izrezbarenim memorijalnim stubovima, kapijama, mostićima, česmama pitke vode i sjenicama s klupama za odmor, ističu se najveće drvene jaslice na otvorenom u srednjoj Europi, dostupne posjetiteljima tijekom cijele godine.

 

Tako ovo slikovito mjestašce ne privlači samo one željne tišine i dobrog zraka, nego i zainteresirane za javne prostore na kojima djela domaćih umjetnika čuvaju narodne tradicije. To posebno potvrđuju i ljetne radionice rezbarenja, koje privlače sudionike odasvud, a vodi ih načelnik mjesta.