Biološka otkrića dr. Cimerman

Dr. Nina Gunde Cimerman utemeljiteljica je znanstvenog područja ekstremofilnih gljiva – mikroorganizama prilagođenih uvjetima ekstremnih životnih sredina.

 

Slovenski znanstvenici se, unatoč teškim uvjetima rada i ograničenim novčanim sredstvima, po izuzetnim dostignućima  mogu nositi sa svjetskom elitom.

Jedna od njih je i biologinja Nina Gunde Cimerman, pionirka izučavanja gljivica iz vlažnih staništa. Profesorica je mikrobiologije na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani i voditeljica ekipe koja se bavi biologijom različitih mikroorganizama.

U doba dok je proučavanje ekstremofilnih gljiva bilo još u povojima, ona je procijenila da bi ih se moglo naći u bazenima za branje morske soli – i bila je u pravu.

Otada je, zajedno sa svojom istraživačkom ekipom, izdvojila i opisala deset novih vrsta gljiva iz ekstremnih životnih sredina širom svijeta, od morskih solana do arktičkih ledenjaka.

Među njima je i jedna specifična, potencijalno posebno opasna po ljudsko zdravlje: phaeotheca triangulari, poznata kao crni kvasac, a nalazi se ponajprije u strojevima za pranje posuđa.

 

Dr. Gunde Cimerman uvjerena je u interdisciplinarnu budućnost znanosti, pa je uspjela u svojem radu napraviti sretan spoj biologije i medicine. Prva je dobila dobre rezultate u lječenju akutnih i kroničnih kožnih oboljenja ličinkama vinske mušice, rabeći samo ekstrakt izvučen iz ljekovite supstance koju one proizvode, što pacijentima znatno olakšava primjenu te tvari.