Bibliotheca Corviniana putuje

 

Matija ili Matijaš Korvin (Corvin Mátyás ili po drugim izvorima Corvin Hunyadi) – hrvatsko-ugarski kralj i češki protukralj iz 15. stoljeća povijest je zadužio knjiškim blagom koje se procjenjuje na oko 4.500 pisanih spomenika.

Bibliotheca Corviniana jedna je od najbogatijih europskih knjižnica iz doba renesanse, a njezini krunski dragulji su bogato ukrašeni Kodeksi kralja Matijaša. Mađari ih zovu korvine, a njih 53 čuva Nacionalna knjižnica Széchényi u Budimpešti. Vjeruje se da je to tek četvrtina ukupnog broja preostalih autentičnih svezaka koji su preživjeli tolika stoljeća.

Mudri kralj, omijen od Dunava do Jadrana, koji je uvijek čitao i znao reći kako je “neuk vladar poput okrunjenog magarca”, rođen je 1458. Prigodom 575. spomen-obljetnice, njegova je knjižnica krenula na put širom zemlje, koji će trajati do kraja godine 2018.

Cilj je putujuće izložbe da dopre do što većeg broja ljudi, koje ne zanima samo šarenilo bogatih ilustracija, već uživanje u popratnim grupnim čitanjima i razgovorima što ih organiziraju unutar pojedinih lokalnih izložbenih prostora.