Mumija i krokodil u Sloveniji

 

mumija i krokodili - jakov2

 

Mumija svećenika A-keswy-te, koji je živio oko 680.godine prije Krista, jedina je ljudska egipatska mumija u Sloveniji.

U ove ju je krajeve 1864.godine zajedno s prepariranim krokodilom donio austrijski generalni konzul u Aleksandriji Anton Lavrin i središnji je eksponat izložbe.

TOMISLAV KAJFEŽ, iz Narodnog muzeja Slovenije kaže: “Starim Egipćanima po njihovom je vjerovanju bilo bitno da se nakon smrti sačuva tijelo i ime. Dakle sjećanje. To smo našem pokojniku, našoj mumiji, pokušali ostvariti time što smo prostor oblikovali na način kako su doista u to doba bili oblikovani prostori grobnica za dvorjane i svećenike.”

Pored staroegipatskih predmeta izloženi su etnološki predmeti naroda pored Nila, a među njima zbirka Ignacija Knoblehara, što spada među prve neeuropske zbirke općenito.

Dr. MARKO FRELIH, iz Slovenskog etnografskog muzeja pojašnjava: “Knobleharovi predmeti zastupaju prije svega kulturu Barica, naime on je najviše vremena proveo među njima i 1850.godine donio u Ljubljanu više od 200 predmeta. U prvom planu su dakako koplja, koja su za te ljude bila  najviši statusni simbol. Zanimljivi su i primjerci poglavarskih stolica, a i nakit je svakako nešto posebno. Kvalitetni proizvodi su prije svega od željeza, jer su bili pravi majstori u kovačkom zanatu.”

S Knobleharom je putovao i Jakob Šašelj – autor knjige, što su je dovezli iz Gradskog muzeja Karlovac.

 

Izložba o slovenskim istraživačima Afrike “Mumija i krokodil”, Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Ljubljana, do 31. prosinca 2014.