Hrvatski mitovi i legende u ZOO

zoo2

 

Već šestu godinu u zagrebačkom Zoološkom vrtu  održava se Abrakadabra ZOO. A ove je godine od 6. do 31. listopada. Taj je program namijenjen roditeljima i djeci starijoj od 5 godina.  Svaki će se dan u 18 i 20 h prikazivati dvije predstave u kojima će djeca doznati kako su životinje, koje su aktivne noću, povezane sa slavenskim i hrvatskim legendama i mitovima punim vila, vještica i čarobnjaka. Zaštićene vrste ovogodišnja su tema.

MARIJA STARČEVIĆ, edukatorica u Zoološkom vrtu Zagreba, kaže: “Malo smo čitali tu slavensku i hrvatsku mitologiju gdje se spominje vučji pastir odnosno Vukomir koji zapravo je čovjek koji se pretvara u vuka i obratno i pokušava zaštititi vukove, čuvati ih. Tako smo se i mi odlučili da ćemo pokušat napraviti vezu s našim sivim vukom.”

Zbog vučje gladi za lovnim vrstama poput srne i pripitomljenom stokom, sukob vuka i čovjeka traje stoljećima. A i zbog praznovjerja da se vukovi pretvaraju u vukodlake, napadajuju ljude i ubijaju stoku. No zapravo je ova velika zvijer vrlo korisna u hranidbenom lancu. U Hrvatskoj ih ima oko 180 i zakonom su zaštićeni. Najviše vuka ugrožava čovjek uništavajući mu staništa sječom šuma, gradnjom cesta i izlovom plijena. Zato će mališani, a i oni malo veći kroz začaranu priču naučiti zašto tu životinju treba štititi.

Posjetitelji će također učiti o 35 zaštićenih vrsta šišmiša koji žive u Hrvatskoj.